Kokeråd

Koking av vann


Selv om vi gjør hva vi kan for å levere sikkert og godt vann kan det hende at situasjoner oppstår der vann må kokes. Er dette påkrevet vil det bli gitt informasjon på vår hjemmeside, direkte til berørte kunder og/eller gjennom media. I så fall gjelder følgende kokeråd, om annet ikke er sagt.

 

 

Kokt vann skal brukes til:

  • All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 °C
  • Utblanding av saft, og andre produkter som drikkes eller spises
  • Kaffe. Kaffetraktere koker ikke vannet, og vannet til kaffetrakteren må derfor være kokt på forhånd.
  • Andre typer kaffemaskiner bør sjekkes med forhandler
  • Isbiter
  • Skylling av frukt, salat og grønnsaker som ikke skal kokes
  • Tannpuss

 

Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter.

  • Vannet bør fosskoke minst et minutt.
  • En vannkoker vil normalt bringe vannet til fosskoking før den slår seg av, og det er tilstrekkelig.
  • Ved bruk av mikrobølgeovnen er det viktig at vannet fosskoker.
  • Et alternativ til kokt vann, kan være flaskevann.

 

Ukokt vann kan brukes til

  • Koking av mat
  • Håndvask. Hendene vaskes med såpe, skylles og tørkes etterpå
  • Dusjing og karbad. Pass på ikke å svelge vann. Ha særlig kontroll med små barn
  • Manuell oppvask og oppvaskmaskin.
  • Ved oppvask for hånd må oppvasken skylles med kokt, varmt vann eller tørkes godt.
  • Oppvaskmidler med desinfeksjonseffekt er ikke tilstrekkelig
  • Klesvask
  • Renhold i huset


OBS!
Barn bør ikke leke med vannet i perioder med kokevarsel.